1.573.680 fotó  |  15.042 galéria  |  8.227 cikk

Video

RIPORT

Blur (UK) - Song 2, The Universal (live) / Sziget Fesztivál (Budapest)

Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James és Dave Rowntree legendás, milliós lemezeladási mutatókkal rendelkező zenekara, a kilencvenes évek legnagyobb, legtöbbet idézett angol bandája, a Cool Britannia mozgalom hősei.

A koncert képeit is nézd meg a Partyzoo-n... érdemes!

Szigetes fellépésükre pár évvel ezelőtt a legtekintélyesebb angol fogadóirodák olyan magas oddszot adtak volna, mint annak valószínűségére, hogy a Manchester United fuzionál a City-vel, vagy hogy Tony Blair gyereket vár Liam Gallaghertől. Hölgyeim és uraim, a fogadások és fogadkozások ideje lejárt: 2013 augusztusában a Sziget Nagyszínpadán lépett fel a Blur!

Albarn és Coxon gyerekkoruk óta ismerik egymást, Alex James-szel és Dave Rowntree-vel pedig 1988 őszén jöttek össze, amikor a londoni Goldsmith College hallgatói voltak. Eleinte Seymour néven játszottak, 1990 márciusában viszont már Blurként szerződtette őket a Food Records. She's So High című single-jük volt az első eladási listán jegyzett munkájuk, a rá következő There's No Other Way viszont ennél jóval nagyobbat szólt, és nemcsak a brit, hanem az amerikai chartokon is figyelemreméltó helyezést ért el.

Bemutatkozó albumuk, az 1991-es Leisure Nagy-Britanniában aranylemez lett, ma már modern klasszikusnak számító shoegaze-balladájuk, a Sing pedig öt évvel később felkerült Danny Boyle korszakalkotó filmje, a Trainspotting soundtrackjére. Időközben Albarnék elkészítették Life-trilógiájukat: a Modern Life Is Rubbish, Parklife és The Great Escape hármasból a középső, 1994-ben megjelent lemez volt a legsikeresebb, alkotóik megkapták a legjobb albumnak járó díjat a Brit Awards-on, ahol az év együttesének is megválasztották őket. 1995. augusztus 14-én az Oasis Roll With Itjével egy napon adták ki Country House című kislemezüket. Ez a dátum a Blur-Oasis háború legnagyobb ütközetének időpontja, melyet végül a londoniak gyertek a manchesteriek ellenében, mivel a végső számítások szerint egy hét elteltével 58 ezer példánnyal többet adtak el a Country House-ból, mint a Roll With Itből: a Blur single-jét két fonttal olcsóbban lehetett megvenni, mint az Oasis anyagát. Mégsem ez a szigetországi belháborúban elért győzelem volt Albarnék legnagyobb dobása, hanem a Song 2, amely Nagy-Britannián kívül is hatalmas sláger lett - kislemez formátumban például aranylemez lett az Egyesült Államokban -, és mind a mai napig az együttes védjegyének számít. A szám az együttes ötödik nagylemezére került fel, melynek megjelenését követően Damon Albarn és társai dezertáltak a britpop frontról a 13 albummal, majd a Think Tank megjelenése után meghatározatlan időre felfüggesztették működésüket.

Öt év távollét után jelentették be, hogy visszatérnek egy hatalmas koncerttel a londoni Hyde Parkban. A nagy eseményre 2009. július 3-án került volna sor, de akkora érdeklődés övezte a koncertet, hogy a Blur már az azt megelőző napon is fellépett a helyszínen, bő egy hónappal később pedig már a Glastonbury-n játszottak. Hét év után, a 2010 áprilisi Record Store Day-en új single-lel, a Fool's Day-jel jelentkeztek, melyet idén két friss szám, az Under The Westway és a The Puritan megjelenése követett. Az együttesről szóló No Distance Left To Run című dokumentumfilmet Grammy-díjra jelölték, 2012-ben pedig életműdíjat kaptak a Brit Awards-on.

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on