1.573.680 fotó  |  15.042 galéria  |  8.227 cikk

Magazin

Fesztivál

2018-07-11

Hétvégén elstartol a 8. Villányi Rozé Fesztivál - Részletes program

Pénteken a határmenti horvát-magyar borok versenye és a „A rozé: mulandó trend vagy tartós jövő?” című konferencia vezeti be a 8. Villányi Rozé Fesztivál programját. A szervezők az idén is a rozé bor karakteréhez illeszkedő fiatalos, lendületes programokat kínálnak a bor városába érkező sokezer vendégnek.

Időpont: 2018. július 13-14.
Központi helyszín: Villányi Rendezvénytér

 

A Rozé Fesztivál, amit a visszatérő vendégek a nyár „legrózsaszínűbb” rozé-ünnepeként is emlegetnek, a határon átnyúló kulturális és gasztronómiai együttműködéseket helyezi az idei fesztiválprogram fókuszába. A rozé borok és a gasztronómiai különlegességek felhozatala különösen erősnek ígérkezik az idén: az első Határmenti Stifolder- és Kulenversenyre, főzőversenyre, horvát-magyar kulináris kalandozásokra és étel kostolókra is sor kerül a kétnapos ingyenes fesztiválon.

Szombat délután ismét többezren rajtolhatnak majd el az ország legrózsaszínűbb buli-futóversenyén, a RozéMaraton-on, a Villányi Rendezvénytéren péntek este a Péterffy Bori & Love Bandszombaton pedig a Vad Fruttik koncertezik, miközben a Palkonyai Fényfestő Műhelylátványos fényinstallációja festi majd varázslatosra a környezetet. 

Az utcabál is elmaradhatatlan programja a fesztiválnak, péntek este a Harold Zenekar, a Dél-Dunántúl egyik legnépszerűbb bulizenekara hozza a 60-as, 70-es évek és a mai popzenei ikonok slágereit, szombaton a Ritmo de Conga Show latin bulijára és DJ Span (Trafik Házibuli rezidens) retro partijára táncolhatunk hajnalig.


Rozé Fesztivál
Villány, 2018. július 13-14.

PROGRAMOK

PÉNTEK

11.00   Borverseny
A borversenyen a határmenti borászatok és boraik mérkőznek meg egymással.

15.00   A rozé: mulandó trend vagy tartós jövő? 
Rendezvénytér – Konferenciaterem
A rozé különösen kedvelt bortípus Magyarországon, olyannyira, hogy szinte pillanatok alatt a hagyományos siller helyébe lépett, sőt megsokszorozta annak egykori piaci részesedését is. A rozéborok készítéséről, a technológiákról, az altípusokról, a rozé-marketingről és a borkereskedelemben elfoglalt szerepéről beszélnek majd meghívott előadóink. A vitaindítókat közös beszélgetés és rozékóstolás követi.

Előadók: Hevér László (Pécsi Tudományegyetem, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, borászati osztályvezető), Sámson Gergely (Bortársaság, boltvezető) és Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó, főszerkesztő)

17.00   Pöttöm-show
Diófás tér
Villányi és horvát óvodások, iskolások bemutatkozó előadása.

17.00   Kulináris kalandozások
Gasztroudvar
A horvát-magyar látványkonyha sztárjai a horvát žgvacet és a magyar tejfölös gombaragu lesznek, mindkettőt gnocci körettel tálalják majd, így a könnyed bográcsos ízek mellé jól illik a villányi rozébor. A látványkonyhát a Jókai Rendezvényház & Catering szervezi, akiknek nem csak kóstoltatják az ételeket, hanem a horvát és a magyar gasztronómiáról is beszélgetnek majd a közönséggel.

17.00   Helyi termékek vására
Gasztroudvar

19.00   Kiállításmegnyitó
Rendezvénytér
A villányi és a horvát borvidék történetét megörökítő tablókiállítás megnyitója.

19.15   Horvát néptáncbemutató
Rendezvénytér

21.00   Péterffy Bori & Love Band
Rendezvénytér
Tövisházi Ambrus vezetésével megújult zenekar az elmúlt két évben sem unatkozott, megunhatatlan szereplői a legfontosabb koncerthelyszíneknek. A rajongókat két új albummal is elkényeztették tavaly. A zenekar fennállásának tizedik évfordulójára kiadott Bori X című, új dalokat tartalmazó jubileumi albumuk, egy mobil-applikációval együtt mutatkozott be a közönségnek.Az album a szexin limonádédiszkó műsor, a vadi új dalok és az új feldolgozások mellett a tíz év daltermésének legjavát adja. A Rozé Fesztiválon a Bori X album legdögösebb számai mellett a zenekar ismert slágerei is robbannak majd a Rendezvénytér nagyszínpadán.

21.00   Fényfestés
Rendezvénytér
Palkonyai Fényfestő Műhely látványos fényinstallációja a Rendezvénytéren.

23.00   Utcabál Harold Zenekarral
Rendezvénytér
A péntek esti fergeteges utcabál főszereplője a táncoló sokaság mellett Dél-Dunántúl egyik legnépszerűbb bulizenekara, a Harold Zenekar lesz. Széles repertoárban nem lesz hiány: a mulatós zenék, a 60-as és 70-es évek örökzöld slágerei és a mai popzenei ikonok dalai mellett délszláv nemzetiségi bulizenére is táncolhatnak majd a fesztiválozók.


SZOMBAT

10.00   Borbarangolás
Szársomlyó
Kivételes lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy túravezető kalauzolásával körbejárják a Szársomlyó hegyét, ahonnan páratlan kilátás nyílik a villányi borvidékre. A túrán minden résztvevőt borkuponnal jutalmaznak, amelyet a Rendezvénytéren a Mokos Pincészet standjánál lehet beváltani. Találkozási pont: Szoborpark; Táv: 4 km; Javasolt alsó korhatár: 5 év

10.00   Kézműves és helyi termékek vására
Gasztroudvar

10.00   Főzőverseny
Diófás tér
A horvát és magyar alapanyagokból összeállított kosár tartalmából főzik csapataink a bográcsos ételüket, amelyet a közönség megkóstol és szavaz is róla. A csapatok tagjaival Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője beszélget a helyi alapanyagok jelentőségéről, a régi receptekről és a megújított tradícióról.

10.00   Zöld-dió
Diófás tér
Öko-játszóház és környezeti nevelés a Zöld Híd Egyesülettel.

10.00   Iszkiri gyermekzenekar
Diófás tér
Tekergő mamutok, ijedős szuperhősök, száguldó manók... az ISZKIRI gyermekzenekar dalaiban bármi megtörténhet. Tagjai többgyermekes apukák és pedagógusok, így nagyon könnyen megtalálják a közös hangot a gyerekekkel.

11.00   Vitéz László
Diófás tér
Vásári bábjáték a MárkusZínház előadásában.

11.00   Horvát táncház gyerekeknek
Diófás tér

15.00   Stifolder és kulen verseny
Gasztroudvar
Villány lesz a házigazdája az első Határmenti Stifolder- és Kulenversenynek, amelyre magyar oldalról Baranya megye, horvát oldalról Verőce-Drávamente megye és Eszék-Baranya megye amatőr stifolder- és kulenkészítői nevezhetnek saját készítésű termékekkel. A zsűri tagjai borászok, vendéglősök, sommelier-k, hentesek, szakújságírók és a közönség magyar és horvát tagjai lesznek. A verseny célja nem más, mint a két különleges dél-dunántúli házikolbász, a stifolderek és kulenek minőségének versengése és népszerűsítése. A fogyasztók mindenképpen jól járnak. A versenyfelhívás a http://www.villanyiborfesztival.hu/roze/ honlapról letölthető.

15.30   Jelmezmustra
Rendezvénytér
A futóversenyen indulók legötletesebb jelmezeinek és kiegészítőinek nyilvános mustrája.

16.00   Félmaraton
Diófás tér
Rozéfutás – hivatalos félmaraton a villányi szőlőhegyen a Futa Föld Sport Kft. szervezésében. Bővebb információ: www.rozefutas.hu

16.00   RozéMaraton – Bemelegítés
Rendezvénytér
A jelmezes futóverseny előtti közös bemelegítés Csuka-Maul Anikóval és fitRbox csapatával.  

16.30   RozéMaraton – bulifutás
Rendezvénytér
A rózsaszín futóverseny során a 3 km-es távon fröccs és málnaszörp frissítők várják a résztvevőket, akik zenés felvezetéssel, igazi karneváli hangulatban futhatják végig a távot. Komoly a verseny és hatalmas a buli! Nevezés: július 13. 11.00 óráig online vagy július 14-én a Villányi Rendezvénytéren a RozéMaraton regisztrációs pavilonjában 10.00 – 16.00 óra között.

17.15   Rozé Szépségverseny
Rendezvénytér
A futóversenyen indulók legötletesebb jelmezeinek és kiegészítőinek színpadi zsűrizése.
A jókedv mellé fontos a kreativitás! A nyilvános jelmezmustra 15.30-kor kezdődik!

19.00   Borvidék Szépe  borkirálynő választás
Diófás tér
Nemzetközi szépségverseny és borkirálynő választás.

21.00   Fényfestés
Rendezvénytér
Palkonyai Fényfestő Műhely látványos fényinstallációja a rendezvény több helyszínén.

22.00   Vad Fruttik
Rendezvénytér
Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb és legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol ironikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene.

23.00   Ritmo de Conga Show
Rendezvénytér
Éld át a pezsdítő latin ritmusokat és az igazi caribi hangulatot a Reinas del Ritmo táncosaival és az ütőhangszerek megszállottjával, SolymiCongával.

23.30   DJ Span
A siklósi születésű lemezlovas, Spanics Zsolt a pécsi Trafik rezidens lemezlovasa. Legtöbbször a mai slágereket pörgeti, de a retro világában is otthon van.

Borpárbaj

Szerinted melyik a 2018-as év legfinomabb rozéja? Szavazz a standoknál és nyerj villányi borválogatást.

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on