1.572.485 fotó  |  15.033 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2017-08-30  |  Vági Márton

Ne utazhassanak ingyen a nyugdíjasok!?

Ugyanis rendkívül mód igazságtalannak tartom azt, hogy amíg egy 7 éves gyereknek jegyet/bérletet kell vennie a buszokra, vonatokra, helyi járatos közlekedési eszközökre, addig a nyugdíjasoknak (pontosabban, ha jól tudom a 65 év felettieknek) nem. Ugyanis előbbinek nyilvánvalóan nincs önálló keresete, utóbbinak viszont van nyugdíja. Lényegében, ha a diákoknak muszáj jegyet/bérletet venniük, akkor a nyugdíjasok se utazhassanak ingyen, legalább a diákjegy/bérlet árát fizessék ki. Méghozzá több okból is.

Egyik az, hogy jelenleg a teljes népesség mintegy 18%-a, azaz 1.7 millió ember 65 év feletti. Ráadásul ez egy 2014-es adat, ám folyamatosan elöregszik a magyar társadalom, így vélhetően ma már ennél magasabb a 65 éven felüliek száma, a társadalomban. Másrészt a magyar átlagnyugdíj összege jelenleg 108 és 120 ezer forint közötti összegre tehető (más, más források szerint), ami természetesen nem sok, sőt kifejezetten kevés, de jóval több, mint amennyiből egy átlagos egyetemista, vagy középiskolás diák él, egy hónapban. És ahogy már mondtam: nekünk bizony kell vennünk bérletet, jegyet.

A másik ok triviálisabb. Aki valaha utazott reggel kvázi „iskolás” járattal (Pécsett, és a többi nagyvárosban a 7 és 8 óra közötti időszakról van szó, elsősorban) az tudja, hogy mennyire bosszantó a nyugerek jelenléte, ebben az időszakban. A buszok többsége zsúfolásig tele, de mindig van néhány banyatankos néni, akinek PONTOSAN akkor, MUSZÁJ elmennie a piac-tesco-rendelőintézet szentháromság egyikébe. Előtte, de pláne utána már nem jó. Miközben a buszok nagy része 9 órától, nagyjából dél-1 óráig szinte üres, vagy legalábbis jóval kevesebben utaznak rajta, mint a reggeli és délutáni csúcsban, a mamák és papák biztosan a fél 8-as buszt fogják választani. Mert ők megtehetik, ingyen van, amúgy is otthon unatkoznának, meg nehogy már ezeknek a mocskos huligán tinédzsereknek jó legyen.

Politikailag nyilván öngyilkosság lenne, ha a társadalom legönzőbb rétegétől bármi elmernének venni (ajánlom Puzsér Róbert írását ami, tökéletesen vázolja fel, hogy mi a különbség a nyugger, és a nyugdíjas között, kérem nem összetéveszteni a kettőt) viszont talán annyit igazán megtehetnének, hogy a csúcsidőszakokban jegyvásárlásra kötelezzék a 65 évnél idősebbeket is. Ők a piacra, vagy az orvoshoz el tudnak utazni délelőtt 10 órakor is, mi az iskolába csak reggel tudunk menni. Van egyébként egy csomó busz a városban, minden órában többször járnak, igazán meglehetne oldani, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon…

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on