1.572.485 fotó  |  15.033 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2017-08-09  |  Vági Márton

Börtönt az állatkínzóknak!

Nem túl rég alakult facebookon egy oldal, aminek neve: „Szurkolók az állatkínzás ellen.” Igen, szurkolók. Igen, az állatkínzás ellen. Habár hála a hazai média áldásos tevékenységének, sokan hajlamosak úgy gondolni a foci-szurkolókra, mint dühöngő, barbára vademberekre, ez nagyon távol áll az igazságtól. A szurkolók többsége ugyanolyan normális ember, mint te, vagy én, most pedig egy mindenki számára fontos témában lépnek fel, egyre eredményesebben.

Soha nem értettem, hogy az állatkínzókat miért nem zárják börtönbe. Nem vagyok egy álomvilágban élő hippi, eszek húst is, de úgy gondolom, hogy óriási a különbség aközött, hogy levágnak egy haszonállatot (persze azt is lehet kíméletesen, sőt csak úgy szabadna!), és aközött, hogy megkínoznak egy kutyát, cicát, bármilyen másik állatot. Előbbi úgymond egy szükséges rossz, utóbbi viszont érthetetlen, embertelen cselekedet, ami után azt hiszem, hogy a társadalom normális része börtönt kiált. Viszont eddig sajnos az állatkínzók kivétel nélkül megúszták tettüket, maximum saját lelkiismeretükkel kellett elszámolni, már ha van nekik egyáltalán ilyenjük. A rendőrség nagyjából semmit nem tett, egy átlag ember pedig joggal érezhette, hogy kevés ő ahhoz, hogy megakadályozza, esetleg megbüntesse azokat, aki kínozták szerencsétlen állatokat.  Talán ezért is alakult meg a Szurkolók az állatkínzás ellen nevű mozgalom.

Ugyanis az ultrák, mint nagyon sok minden másban, ebben is képesek összefogni, ebben is képesek erőt mutatni. A facebook oldalukon rövid idő alatt lett 35.000 követőjük, az akcióik bár erőszakmentesek, törvényesek, mégis hatásosak, és úgy tűnik, hogy nem csak a szurkolók, hanem minden jó ízlésű állatbarát csatlakozik hozzájuk. Együtt pedig kellően erősek, és hangosak lehetünk ahhoz, hogy a magyar törvények szigorúban büntessék az állatkínzókat (véleményem szerint börtön, de minimum kényszergyógykezelés járna nekik, hiszen ezek beteg, pszichopata emberek) és hogy végre a magyar rendőrség is el kezdjen foglalkozni ezekkel a bűnözőkkel. Ugyanis a magyar btk. szerint az állatkínzás bűncselekménynek minősül, és börtönnel büntethető. Lehet nem így van, de én egyetlen esetre sem emlékszek, mikor egy állatkínzó rács mögé került volna. Azt hiszem, ennek az egyik oka pontosan az volt, hogy az állatvédők nem voltak egységesek, nem voltak elég erősek, és nem volt hangjuk a médiában. Ez most gyökeresen megváltozott, az ultrák színrelépésével.

Mit is tehetnénk ezután? Fogjunk össze a jó ügy érdekében, segítsük a szurkolók és az állatvédő szervezetek munkáját, jelentsük fel azokat, akik a környezetünkben állatot kínoznak, vagy embertelen (állattalan?) módon tartják a háziállataikat. A csoport tevékenységéről a Szurkolók az állatkínzás ellen nevű facebook oldalon tudhatunk meg többet. Érjük el együtt, hogy egyrészt az állatkínzók börtönbe kerüljenek, másrészt a jövő nemzedéke úgy nevelkedjen, hogy eszük ágába se legyen megkínozni, megölni egy védtelen élőlényt! 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on