1.546.273 fotó  |  14.807 galéria  |  8.203 cikk

Magazin

Riport

2017-01-14  |  Vági Márton

Budapesti Olimpia. Kell ez nekünk?

Röviden: nem. Na jó, ez önmagában még kevés egy cikkhez, szóval megpróbálom hosszabban kifejteni az esetleges budapesti olimpia hatásait Magyarországra, és a magyar társadalomra nézve.

Jöjjön néhány tény:

Egy olimpia megrendezése sokba kerül. Nagyon sokba. A terv nagyjából 800 milliárd forintról szól, ám ez igen optimista becslés: 1960 óta minden olimpia ára jóval drágább volt, mint ahogy tervezték. Átlagosan 170%-al került többe.Egy tanulmány szerint, az éves magyar GDP 9%-át tenné ki az olimpia költsége. Athén hasonló cipőben járt 2004-ben, ott is a GDP 9%-ba került az olimpia, láthatjuk, hogy hova jutottak a görögök. Gazdagabb országoknál, mint például az Egyesült Királyság az olimpia „csak” a GDP 0.5%-ba került, de erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy megérte-e Londonnak az ötkarikás játékok megrendezése. És akkor még nem számoltunk azzal a ténnyel, hogy Magyarországon a legritkább esetben sikerült bármit megépíteni az eredetileg tervezett árból. A nyári vizes világbajnokság - amit ugye mi rendezünk - eredeti költsége 8 milliárd forint lett volna, most úgy néz ki, hogy talán éppen sikerül az árakat 90 milliárd alatt tartania a kormánynak. Nagyjából 11-szer kerül többe, mint ahogy eredetileg számoltak. Amennyiben a budapesti olimpia 800 milliárdba kerülne, úgy hasonlóan járnánk, mint a görögök: rövid időn belül államcsőd. Amennyiben a budapesti olimpia költségei is elszállnának, ahogy a vizes VB-nél láthatjuk, úgy őszintén szólva elképzelni sem tudom, hogy mi történne.

Mi szól az olimpia rendezés mellett?

Fejlődik az infrastruktúra, nő a turizmus, munkahelyeket teremt. Hangzik el a legtöbb ember szájából, ez a három dolog. Ezek tények. Valóban, fejlődne az infrastruktúra, valóban drasztikusan megnövekedne a turizmus, és ideig-óráig munkahelyeket is teremtene. Viszont infrastruktúra fejlesztéshez nem feltétlenül kellene olimpiát rendezni. A lassan életveszélyessé váló 3-as metrót olimpia nélkül is fel kellene már újítani. A pocsék állapotban évő budapesti utakról nem is beszélve. A turizmus ilyen szintű növekedésére Budapest egészen egyszerűen nincs felkészülve, és még ha sikerülne megépíteni a tervezett hoteleket: az olimpia után üresen állnának. Ugyanez igaz a stadionokra, sportcsarnokokra és egyéb olimpiai helyszínekre. Érdemes megnézni az athéni, a pekingi vagy akár bármelyik korábbi olimpia helyszíneit, hogy milyen állapotban vannak ma.

Sem Budapest, sem Magyarország nincs felkészülve egy olimpiai rendezéshez. Azt még elbírjuk, hogy egy gázszerelő lassan az ország leggazdagabb embere lesz. Még azt is, hogy az utolsó tyúkszaros faluban is csili-vili stadion épül. Valahogy azzal is megbirkózunk, hogy egyre kevesebben tartanak el egyre több embert az országban. De azzal, hogy az éves GDP - legalább! - 9%-át elherdáljuk olimpiára, azt már nem fogja elbírni az ország. Abba belerokkanunk. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on