1.570.510 fotó  |  15.021 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2017-01-14  |  Vági Márton

10 legnépszerűbb sport a világon

A sporteology.com vizsgálta meg, hogy melyik a 10 legnépszerűbb sport a világon. Különböző szempontok alapján vizsgáltak: számított az adott sportág értéke a televízióban (mennyibe kerülnek a jogdíjak), hogy mennyien nézik a TV-n keresztül, internetes népszerűség, profi bajnokságok száma a világon, a sportolók átlagos keresete, szponzori díjak, hány országban az a legnépszerűbb sportág, legnagyobb versenyek, amatőr játékosok száma, szurkolók száma, és még ehhez hasonló szempontok.

10 Golf - 390 millió szurkoló

Sokan a sznobok játékának nevezik, ami valahol helyálló, mégis globálisan rendkívül népszerű a golf. Olimpiai szám, a legnagyobb versenyei nézettek a TV-ben (US Open, The Masters Tournament), a profi játékosok keresete is igen magas, igaz főleg az idősebb korosztály számára népszerű: a játékosok többsége már elmúlt 35 éves.

9 Amerikai Futball - 400 millió szurkoló

Az Egyesült Államokban rendkívül népszerű, viszont a világ többi részén inkább a Rugby terjedt el. Szinte külön is lehet választani a világ többi részét, és az USA-t. Ott az egyik legnépszerűbb sportág, óriási a nézettsége, rengetegen játsszák, hatalmas pénzek vannak benne. Máshol az átlag ember maximum a Super Bowl-t nézi meg, sem Európában, sem a Távol-Keleten nem számít igazán népszerűnek.

9 Rugby - 400 millió szurkoló

Tudok számolni, nem véletlenül jön a kilences után egy újabb kilences. A Rugby hasonlóan népszerű, mint az Amerikai Futball, csak a világ más részein. Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika. Ezekben az országokban van komoly népszerűsége ennek a sportnak, viszont globálisan a rugby sem lett igazán népszerű játék. Mindenesetre a rugby világbajnokság színvonala meglehetősen komolynak nevezhető!

8 Baseball - 500 millió szurkoló

Szintén rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, ám ellentétben az amerikai focival, a baseball a világ más részeit is sikeresebben meghódította. Komoly népszerűségnek örvend Japánban, Kubában és a Dominikai Köztársaságban illetve Kanadában. Az amerikai baseball ligában a játékosok átlagosan évente 4 millió dollárt keresnek, és nem kizárt, hogy 2020-tól újra olimpiai sportág legyen!

7 Asztalitenisz - 900 millió szurkoló

Elsőre talán meglepő, ám ennek a sportnak óriási hagyománya és népszerűsége van a Távol-Keleten. Az pedig bődületesen nagy piac. A szurkolók nagy része onnan származik, ám Európában és a tengerentúlon is van bázisa ennek a sportágnak. Az előző sportágakkal ellentétben ráadásul a nők között is népszerű, rengeteg hölgy játékos van.

6 Röplabda - 900 millió szurkoló

A világ egyik legnépszerűbb labdajátéka. Minden kontinensen szeretik, óriási bázisa van, rendkívül nézett a TV-n keresztül, és élőben is, nem mellékesen olimpiai sportág. Férfiak és nők között egyaránt népszerű, fura, hogy pont Magyarországon nem számít különösebben kedvelt sportnak. Pedig világszinten csak a labdarúgást játsszák többen amatőr szinten!

5 Tenisz - 1 milliárd szurkoló

A világ minden részén népszerű, nagyon sokan nézik, nagyon sokan játsszák, a legnagyobb teniszezőknek óriási népszerűsége van. Az interneten a harmadik legnépszerűbb sport, óriási a szponzorációja (Mercedes, Audi, Puma, Nike, Adidas, Roley, Toyota, csak néhány cég, amik szponzorálják ezt a sportot), és ahogy az előző két sport úgy ez is népszerű mindkét nem körében.

4 Hoki - 2 milliárd szurkoló

Akár jégen, akár füvön: a hoki népszerűsége határtalan. Minden földrészen játsszák, mindenhol vannak profi ligák, hatalmas a nézettsége, óriási pénzek vannak benne. Több, mint 80 ország van a földön, ahol kimondottan népszerű a hoki valamelyik változata.

3 Kosárlabda - 2.5 milliárd szurkoló

Nincs olyan földrész, vagy ország ahol ne játszanák ezt a rendkívül dinamikus, és izgalmas játékot. A legdinamikusabb, legkevésbé statikus labdajáték, ahol tényleg minden pillanatban történik valami. Az NBA a világ egyik legismertebb bajnoksága, de sokat elmond erről a sportról, hogy minden földrészen találunk erős válogatottakat. Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Kína, Litvánia, Spanyolország, Szerbia: csak néhány ország, ahol roppant erős a nemzeti bajnokság és a válogatott is. Az NBA tévés jogdíjakból évente 2.6 milliárdos bevételt szerez, a szponzoráció óriási, a játékosok fizetése álomszerű.

2 Krikett - 3 milliárd szurkoló

Egy átlagos magyar ember nagyjából semmit nem tud erről a sportról, bevallom én se. Viszont Indiában, Pakisztánban a legnépszerűbb sport, arrafelé pedig viszonylag sokan laknak. Óriási népszerűsége van az Egyesült Királyságban, Ázsia nagy részén, Ausztráliában, és úgy általában az egykori brit gyarmatok területén. Ez pedig már elég ahhoz, hogy összességében a világ második legnépszerűbb sportága legyen.

1 Labdarúgás - 3.5 milliárd szurkoló

Nem volt nehéz kitalálni, hogy a foci lesz az első. A világ minden földrészének, minden országában játsszák. Leszámítva 1-2 országot, mindenhol az adott nemzet legnépszerűbb játéka. A legtöbb profi liga, a legtöbb játékos, a legtöbb amatőr játékos, legnagyobb nézettség, legnagyobb bevételek. Nem meglepő, hogy ekkora rajongótábora van. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on