1.546.273 fotó  |  14.807 galéria  |  8.203 cikk

Magazin

Riport

2016-12-11  |  Vági Márton

Szereted? - Elvagyunk...

Ismerős ez a kérdés, és a válasz? Kimondva, vagy nem kimondva, de a mai párkapcsolatok jelentős része ilyen. A párok már nem szeretik egymást, csak elvannak.

Tulajdonképpen miért vagyunk együtt olyasvalakivel, akit nem szeretünk, akibe nem vagyunk szerelmesek?

Ezzel egyrészt pocsékoljuk egymás idejét, másrészt megfosztjuk magunkat a boldogágtól, harmadrészt be is csapjuk magunkat. Ennek a fő oka - szerintem - a társfüggőség. A helyzet az, hogy az emberek többsége utálja saját magát, képtelen a tükörbe nézni, képtelen akár csak egy órát is egyedül eltölteni, önmagával. Értéktelennek találja magát, önbizalomhiánya van, és nem mellesleg gyáva is. Gyáva egyedül lenni, gyáva lépni, gyáva bármilyen irányba kimozdulni a komfortzónájából. Éppen ezért inkább benne marad egy rossz kapcsolatban, minthogy váltson. Mert lehet, hogy Béla egy idióta, aki szar az ágyban, részeges, időnként félre kúr, a romantikát hírből sem ismeri, dögunalmas, néha még egy pofon is elcsattan, de mégis csak jobb, mint egyedül. Bullshit.

Ha Béla egy barom, dobd ki. Ha a következő is egy barom, őt is. Ne érd be kevesebbel, mint amit valójában akarsz. Párválasztásban a vigaszdíj nem játszhat: csak a főnyereményre hajts.

Amíg viszont az nem jön, addig is legyél kicsit egyedül. Ismerd meg magad. Merj saját magaddal beszélgetni, légy magadhoz őszinte. Ne akarj mindenáron kapcsolatot. Nem is értem azokat az embereket, akiknek az előző - borzalmasan működő - kapcsolata épphogy véget ér, és már jön a következő - még borzalmasabb - kapcsolata. Ennek mi az értelme? Persze pszichológiailag könnyű megfejteni, ezek az emberek a társfüggés ékes példáját mutatják be. A társfüggés egyébként gyerekkori traumából indul ki, de szakember segítségével felnőttkorban is kezelhető. Persze ehhez először, mint - szinte - minden pszichés betegségnél el kell jutni oda, hogy önmagunknak beismerjük a problémát. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on