1.546.273 fotó  |  14.807 galéria  |  8.203 cikk

Magazin

Interjú

2016-12-06  |  Vági Márton

Ha Pécsen jártok...őket hallgassátok!

Pécs Magyarország Liverpoolja. Megszámlálni is nehéz a pécsi, vagy pécsi kötődésű bandákat. Kispál és a Borz, 30Y, Punnany, Halott Pénz, Ki ne ismerné őket? Viszont vannak fiatal, feltörekvő bandák, és ezek között az egyik legérdekesebb, legdinamikusabban fejlődő a formáció a Pí Therapy. Ismerjük meg őket jobban!

 
- Honnan indultatok, mi volt a kezdeti koncepció?

Balázs: - Teljesen spontán indult az egész. Egyetemi rendezvényekre fellépőket kerestek, Ates meg egyszer csak elővette a gitárt és eljátszott egy általa rég óta fejtegetett témát. Én meg írtam egy szöveget. A koncepció azòta is fejlődik, de szeretnénk az egyszerű felállást a dalok mélységével kárpótolni. Eddig bejött

Ates: - Attól a pillanattól, hogy kiderült számunkra, hogy kettőnkben megvan a dalnak mint műfajnak mindkét összetevője: a zene és a szöveg. Így kitaláltuk, hogy na, akkor csinálunk egy számot - az ismeretlen minden izgalmával. A kezdeti koncepció annyi volt, hogy - bármiféle dalírási protokoll ismerete nélkül - intuitív módon írjuk a szövegeket a gitártémákra, és megpróbáljuk összegyúrni valami kerek egésszé. Egy év alatt annyi változott talán, hogy most már igyekszünk tudatosabban megformálni a dalok szerkezetét, de az alapkoncepció, hogy belső meggyőződésből írunk- és hisszük, hogy ez működik- megmaradt.

- Milyen együttesek voltak rátok hatással?

Balázs: - Ha a rapről beszélünk az AKPH-t mondanám. Legnagyobb részben mégis úgy érzem The Doors.

Ates: - Nehéz kiemelni a sokból néhányat. Szövegben Szabó Balázs népzenei szóképeit tudnám kiemelni, a gitár terén Szűcs Gábor 'Little G', Mike Oldfield, John Frusciante, és még hosszan tudnám sorolni...

- A többi pécsi banda, mint például a Punnany vagy a Halott Pénz nem?

Balázs: - Igen ez a két zenekar jelenleg a piedesztálra van emelve. Szerintem ők elhagyták azt az underground irányt, amit elkezdtek valaha. Jól csinálják, amit csinálnak, kiemelkedő, de nem az én ízlésem. Inkább 30y vagy az Intim Torna Illegál, ha Pécs.

 Ates: - Mielőtt Pécsre kerültem, csak említés szintjén ismertem őket. Más a stílusom, nagyon. Érdekes, hogy ez az akusztikus rap amit játsszunk, már több zsűrinek elég alapot adott, hogy hozzájuk hasonlítson minket. De igyekszünk a saját utunkat kitaposni.

- Mik a zenekar céljai a közeljövőben? Reális lehet minél több nyári fesztiválra eljutnotok?

 Balázs: - Folyamatos tapasztalatszerzés mellett szeretnénk még tovább bővíteni a repertoárt. Ezekhez elengedhetetlenek a fellépések, ha pont egy nyári fesztiválon, vagy "csak" egy esti koncerten és feltételek megfelelőek, értem ezt a technikán, vagy a befogadókon, az már siker.

 Ates: - Rövid és hosszú távú célok megegyeznek: Elsősorban Pécsen/ett rendszeres koncertlehetőséghez jutni, ahol az ismerősök, barátok, érdeklődők előtt meg tudjuk mutatni a dalainkat. Ezáltal mi is rutint tudunk szerezni. Emellett gyakorolni minél többet, technikailag fejleszteni magunkat, magam részéről az énekben van nagyon sok tartalék, amelyhez szintén idő kell, és szakmai segítség. Azt gondolom, minden alap megvan, hogy nagyobb helyekre is hívjanak játszani, de ehhez kellenek az előbb említett dolgok és még rengetek apróság. Egy biztos, a létra minden fokát meg kell mászni, nem lehet kihagyni egyet sem, de én nagyon hiszek ebben a 'koncepcióban'.

- Melyik az eddigi legnagyobb slágeretek?

Balázs: - A Ha Pécsen jártok c. szám. Eddig az a leghallgatottabb Youtube-on ha jól tudom

Ates: - Én azt gondolom, hogy a legjobb visszajelzés a dalok kapcsán az, hogy szinte mindenkinek más a kedvence. Ami egyrészt azért öröm, mert ezek szerint sikerül változatos, különböző hangulatú dalokat írni, másrészt ezek egyenként is működnek.

- Melyik a kedvenc számotok?

Balázs: - Ha már rangsorolnom kell, én most az Üres Járat című számot mondanám. Talán annak sikerült a legjobban a szövege. De „megelégszem” azzal mikor a "Ha Pécsen jártok"-ra tombolnak. Pont ezt szeretem, hogy nekem mond egy szám valamit és másnak is mondhat teljesen mást.

Ates: -A második számunkat, a Tedd le c. számot mondanám, ami mindig nagyon "el tudja kapni" az embert. Mivel egyelőre nincs róla jó felvétel, mindenkinek ajánlom, hogy hallgassa meg élőben!

- Mi az eddigi legnagyobb sikeretek?

Balázs: - Hogy egyre többen ismerik és szeretik a zenénket. De örülök, hogy beválasztottak minket a PEN-en zenélő helyi együttesek közé múlt évben. A legújabb pedig, hogy 50 zenekar közül csak közönség szavazással jutottunk be a Soundcheck nevű tehetségkutató elődöntőjébe, mégis mikor ott élőben játszottunk a zsűri inkább minket juttatott a 6 közé a döntőbe, mint az általuk előre kiválasztott zenekarokat. A döntő pedig csak hab volt a tortán.

Ates: - A legnagyobb siker mindig az, ha a közönség elvezi a zenénket, és együtt él a dalokkal. Ez semmihez nem fogható érzés! És ez független attól, hogy hol lépünk föl, és hány ember előtt. De konkrétat is tudok mondani, és csak egy szűk hetet kell visszamenni az időben. Az, hogy a Beck Zoli azt mondta a döntő után, hogy nagyon jó fele járunk, és büszke ránk, nehéz még mindig elhinni. Novák Péter pedig fölajánlotta a támogatását, mely egy stúdiómunka keretében fog lezajlani. Ez volt a tehetségkutató 2. díja gyakorlatilag. Úgy érzem, ez most egy komolyabb lépcsőfok.

Az együttes múlthéten vett részt egy országos tehetségkutatón, ahol a méltán híres zsűritagok az alábbi véleményeket mondták róluk (nem mellesleg második helyet érték el):

„Azért kérdeztem rá a korotokra, mert kíváncsi voltam, hogy ez mennyire még ennek a csodálatos fiatal éveiteknek a lenyomata. Hát akkor maximálisan, és még sok ilyen klassz évet! És aztán ez még el fog mélyülni, de most ez nagyon a helyén van, és én nagyon bírtam, köszönöm!" Novák Péter

"Szerintem nagyon nagy bátorság ennyire szűk eszköztárral, egy gitárral kiállni, és megcsinálni egy ilyen produkciót, ami állati erős volt. Tök jó a szövegvilága, nagyon sokfelé mozdul el a játéka, ráadásul én bírtam, ahogy a banális hogy tud összekapcsolódni olykor valami pátosszal. Ez jófajta feszültségeket csinált abban, amit hoztatok." Beck Zoli

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on