1.572.943 fotó  |  15.035 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2016-06-29  |  Vági Márton

Soha ne mást hibáztass, a saját kudarcaidért

Nagyon nehéz beismerni önmagunk számára azt, ha elrontottunk valamit. Még nehezebb a saját hibáinkból tanulni. Sokak számára egyszerűbb út mindig valaki mást hibáztatni, vagy, ahogy tetszik bűnbakot keresni. Persze az egyszerű út, nagyon ritkán a helyes.

A helyzet az, hogy egyedül én vagyok a felelős abban, hogy éppen milyen helyzetben kerülök. Csak és kizárólag én, senki más. Ha én eltervezek valamit és az nem úgy alakul, akkor az az én hibám. Hibáztathatok érte másokat, kereshetek felelősöket, de nincs értelme. Ahogy a saját sikereinket is magunknak köszönhetjük, úgy a saját kudarcainkat is. Másokat hibáztatni persze egyszerű, de általában a gyenge emberek szokása ez. Akik szidnak mindenkit, de tükörbe soha nem néznek bele, és soha nem kérdezik meg: én mit tehetnék azért, hogy nekem jobb legyen? Mit tehetnék azért, hogy a fizetésem ne nevetséges legyen, mit tehetnék azért, hogy szeressenek, vagy mit tehetnék azért, hogy jobb életem legyen? Nem, ők ezt kihagyják, ők inkább elvannak azzal, hogy találnak egy bűnbakot (kormány, asszony, gyíkemberek bárki, aki amúgy nem tudja megvédeni magát) és csodálkoznak a saját nyomorukon.

A másik út sokkal nehezebb. Jókora önismeret kell hozzá és némi szerénység. Először is tisztázni kell magunkban azt, hogy mindig mi vagyunk a felelősök azért, amiért egy adott helyzetbe kerültünk. Még akkor is, ha ez a helyzet számunkra negatív. De ha elfogadjuk azt, hogy emberek vagyunk és hibázhatunk, akkor idővel ezekből a hibákból képesek leszünk tanulni is. Mert hihetjük azt, hogy mi mindent jól csináltunk, ha az eredmény nem ezt mutatja. A kérdés mindig az, hogy elértük a céljainkat, vagy nem. Ha igen, akkor ebből a későbbiekhez is erőt meríthetünk, hiszen valamit jól csináltunk. Ha nem, akkor viszont át kell gondolnunk azt, hogy mit csináltunk rosszul, hol rontottuk el és mi az, amit máskor biztosan máshogy kell tennünk a jövőben. Ha ez nem történik meg, akkor egyik pofont fogjuk kapni a másik után, ha viszont képesek leszünk a saját hibáinkból tanulni, úgy egy idő után ezeket a hibákat elkerülhetjük. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on