1.570.510 fotó  |  15.021 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2016-06-28

Sorra buknak a trafikok a próbavásárlásokon

Kiszolgálták a 18 év alatti fiatalokat cigarettával minden ellenőrzött Pest megyei dohányboltban a májusi próbavásárlások során - tudta meg a Magyar Idők a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályától.

A szakhatóság évek óta vizsgálja, hogy a 18 év alattiak hozzájuthatnak-e a dohánytermékekhez a trafikokban; a próbavásárlásokba rendszerint önkéntes fiatalokat is bevonnak. A hatóság 2016-ban eddig összesen 850 ezer forintra bírságolta a jogsértésen ért trafikokat, továbbá egy hónapra eltiltotta őket a dohánytermékek forgalmazásától.

A fővárosi dohányboltok esetében sem tartják be mindenhol a törvényt. A frekventált helyeken, pályaudvarokon, szórakozóhelyeken, illetve iskolák környezetében működő nemzeti dohányboltokban tartott hatósági ellenőrzéseken – tavaly és idén – 64-ből 20 trafikban szolgálták ki a fiatalkorú próbavásárlókat dohánytermékkel.

A lap az elektromos cigarettáról szóló, május 20-án életbe lépett törvénymódosítás tapasztalatairól is megkérdezte a hatóságot. Az új jogszabály értelmében a vízgőzt fújó e-cigarettára már ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a cigarettára.

A hatóság közölte, Budapesten és Pest megyében eddig 338 helyen – éttermekben, szállodákban, munkahelyeken, iskolákban és egészségügyi szolgáltatónál – ellenőriztek, és eddig nem szabtak ki büntetést, mindössze négyszer figyelmeztettek.

A lap azt is írja, a hivatal május óta háromszor szabott ki – összesen 75 ezer forint – egészségvédelmi bírságot rendőrségi feljelentés alapján azért, mert hajléktalanok az aluljárókban dohányoztak.

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on