1.570.510 fotó  |  15.021 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2016-05-01  |  Vági Márton

A test(beszéd) nem hazudik

Mi is az a testbeszéd?

A testbeszéd az ember érzelmi állapotának külső leképződése egy olyan gesztuson vagy mozdulaton keresztül, amely akár tudat alatt is rávilágít az adott személy aktuális érzelmeire. Például az a személy, aki fél, összefonja a karját, egyfajta bástyát létrehozva maga előtt. A test jelzéseiről és ezeknek a jelentőségeiről a legtöbb embernek fogalma sincsen, ámbár egy beszélgetés folyamán az üzenetek jó része a testbeszéd segítségével jut el a másik félhez. A testbeszéd megértéséhez egyszerre kell hallgatnunk, amit mond az alany, és közben figyelni a körülményeket, mivel csak így lehetséges megállapítani a tényeket.

Aki a testbeszédből tud olvasni, az az egész személyből tud. A kimondott szó lehet hazugság, de a test soha nem hazudik. Egy női hajdobálás, hajcsavargatás, egy lesütött szem, egy piruló arc többet mond ezer szónál is. Ugyanis - leszámítva néhány igazi profit - ezeket a gesztusokat az emberek többsége nem tudja kezelni, nem tudja elrejteni őket. Pontosan ezért sokkal jobb élőben kommunikálni másokkal, mint online. Főleg, hogy a kommunikáció non-verbális elemei a közlések 65%-át teszik ki. Ezért is különösen fontos, hogy minél jobban tudjunk ebből olvasni, minél több apró jelet vegyünk észre. Hasznos lehet az élet összes területén, legyen szó párkapcsolatról, állásinterjúról vagy egy vizsgáról (segítek, ha a prof nagyon ráncolja a szemöldökét, akkor baj van). Egészen egyszerűen gyakorolni kell. Gyakorolni pedig úgy lehet, ha minél többször, minél több embert figyelünk meg. Sőt, gyakorlás alapján a saját testbeszédünket is tudjuk finomítani. Ha az összes érzelmet nem is tudjuk elrejteni, a velünk szemben állók dolgát megnehezíthetjük. Soha nem baj, ha nem vagyunk nyitott könyv mások számára.

A testbeszéd megértésével olvashatunk embertársaink gondolataiban, mi több: titkaiban. Aki érti a testbeszédet, az nehezebben csapható be. Vannak emberek, akiknek jók a megérzéseik, ők könnyen értik a testbeszédet. Az intuitív alkatú emberek öntudatlanul is fogják a testbeszéd jeleit, azonban annak sem kell elkeseredni, aki nem rendelkezik ezzel az adottsággal. A testbeszéd jelei ugyanis megtanulhatók.

 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on