1.570.229 fotó  |  15.020 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2016-04-05  |  Vági Márton

Van mire büszkének lennünk: egészségtelenségben az elsők vagyunk!

Avagy hogy lesz hungarikum az elhízás, a szív és érrendszeri betegségek általi elhalálozás, az alkoholizmus, a dohányzás, és a mozgás szegény életmód?

Ne kerteljünk: a világ egyik legegészségtelenebb nemzete a magyar. Nálunk csak az amerikaiak és a mexikóiak vannak jobban elhízva (ironikus mikor mi szidjuk a dagadt amcsikat), az EU-n belül nálunk van a legtöbb alkoholbeteg, a legtöbb daganatos elhalálozás, és a szívinfarktusban és érrendszeri betegségekben is vezetünk. Van, amiben nem mi vagyunk az utolsók: a bolgárok még nálunk is keveset sportolnak. Hurrá!

A helyzet szomorú. Az átlag magyar túlsúlyos, rendszeresen iszik, cigarettázik, nem sportol, egészségtelen, zsíros, koleszterinben magas ételeket fogyaszt, és ezek mellett, vagy pont ezért depressziós is. Néhány sokat mondó szám: 10 millió magyarból 3 millió túlsúlyos (amivel elsősorban nem az a probléma, hogy esztétikailag nem szép, hanem az, hogy baromira egészségtelen), nagyjából 1 millió alkoholista, 3.5 millió ember dohányzik. És amíg Európa nyugati és északi részén a teljes lakosság 70-90%-a rendszeresen (1-2 naponta) sportol, addig nálunk csak a társadalom nagyjából 15%-a végez rendszeresen sporttevékenységeket. Ennek is lehet eredménye, hogy minden harmadik felnőtt ember depressziós az országban. Ez pedig egy mókuskerék. Egészségtelenül élünkàDepressziósok leszünkàKülönböző tudatmódosító szerekkel próbáljuk legyűrni azt (kemény drogoknak számító gyógyszerek, pia, cigi)- Még egészségtelenebbek leszünk. Még inkább eluralkodik rajtunk a depresszió.

Felelős a kormány, de nem csak ők. Mi is azok vagyunk. Senkinek sem tilos munka/iskola után sportolnia. Nem tilos letenni a cigit vagy az üvegeket. Nem muszáj egész nap a gép/tv előtt bambán ülnünk. Egyáltalán nem kötelező az egészségtelen magyar ételeket fogyasztanunk. Térjünk is ki rá, néhány gondolatban. Lehetünk büszkék a konyhánkra, csak éppen - sajnos - nincs miért. Zsíros, sós, túl fűszeres, nagy kalóriatartalmú, olajos. Egy átlag külföldi így jellemzi a magyar konyhát. Egy kutatás szerint a világ 10 legegészségtelenebb konyhája közül az egyik, nem meglepő módon a magyar. Kevés zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztunk, pedig mindez nélkülözhetetlen a szervezet számára. Ellenben két pofára zabáljuk a disznóhúst, többnyire annak is a legzsírosabb, koleszterinszintet leginkább növelő részét.

Aztán csodálkozunk, hogy 30 éves korunkra úgy elhízunk, hogy a negyedikre lift nélkül nem tudunk felmenni, hogy folyton szúr a szívünk, hogy állandóan izzadunk, és hogy a reggeli cigi+pálinka kombó nélkül élni sem tudunk. Szomorú, de nem csak igénytelenek, hanem egészségtelenek is vagyunk…

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on