1.570.510 fotó  |  15.021 galéria  |  8.218 cikk

Magazin

Riport

2015-06-01

Kimondatlan szavak

Tegnap este fél 11 körül még hihetetlen örömmel fogadtam a tényt, hogy a kedvenc csapatom ismét esélyt kap arra, hogy a Bajnokok Ligájában játsszon, majd fél 11 után 10 perccel a mosoly ráfagyott az arcomra, ugyanis szörnyű hírt kaptam: egy ismerősöm elhunyt. Tragikusan fiatalon.

Azóta is gondolatok kavarognak a fejemben, nehezemre esik még felfogni a hírt, elfogadni az elfogadhatatlant. Huszonéves fiatalemberek mennek el. Olyanok hagyják itt a földi világot, akiknek még rengeteg dolguk lenne, jellemzően tragikusan hirtelen. Sokszor még elköszönni sincs idő. Hány kimondatlan szó maradt hátra? Mennyien vagyunk, akik még mondtak volna a halott családtagunknak/barátunknak/ismerősünknek valamit, de nem lehetett, hiszen a halál végzetes hirtelenséggel lecsapott.

Az egész életünkben egy valami biztos: az elmúlás. Az, hogy egyszer vége lesz. Kinek fiatalon, kimondatlan szavakkal, kinek öregen talán kimondottakkal, talán nem. A kaszás bármelyikünkre lecsaphat, nem menekülhetünk. Az ilyen tragikus eseményeknél tud csak az ember igazán leltárt tartani, a saját életében. Óhatatlanul is bele gondolunk: akár mi is lehetünk a következők. Talán a következő cikket már nem én fogom írni, hanem rólam fog szólni. Nem tudhatom. Azt viszont tudom, hogy az én életemben még rengeteg a kimondatlan szó, amin változtatnom kell. Ahogy a tiétekben is. A szeretteitek tudtára kell hoznotok, hogy szeretitek őket, a szerelmemeteknek pedig el kell mondanotok, hogy mit éreztek iránta. És ezzel nem csak ti vagytok így. Én is. Ti is, és én is azt hisszük, azt akarjuk hinni, hogy velünk nem történhet semmi, mi ráérünk. Ráérünk kifejezni az érzéseinket, ráérünk élni a saját életünket, van még időnk. Pedig nincs.

A bölcsesség úgy tartja, hogy minden napunkat úgy kell élni, mintha az lenne az utolsó. Ezzel ebben a formában nem teljesen értek egyet. Inkább úgy kell élni, hogy ha eljön a vég, akkor az utolsó pillanatban ne maradjon hiányérzet bennünk. Ne maradjanak kimondatlan szavak és elvégzetlen cselekedetek. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on