1.573.680 fotó  |  15.042 galéria  |  8.227 cikk

Magazin

Riport

2014-02-26

Tetvességet okoz a selfie őrület

Azt, hogy mi a selfie talán már senkinek nem kell elmagyarázni. 2013 slágere lett az összebújós, mobilos együtt fotózkodás. A közös fotók készítése azonban komoly veszélyt is rejt magában, derítették ki az okos tudósok.

Amerikai orvosok tavaly év végén figyeltek fel arra, hogy a fiatalok közt drámaian megnőtt a tetvesség gyakorisága.

Kutatások és elemzések szerint az egészről a csoportos selfie fotózkodás tehet. A fotók készítése közben összeér a hajúnk és a tetvek így szabadon vándorolnak egyik fejről a másikra.  

Tetűt, pontosabban szólva fejtetűt (mielőtt összetévesztenénk közvetlen rokonával, a ruhatetűvel) bármikor észrevétlenül beszerezhetünk, megszabadulni tőle pedig nehezebb lehet, mint átkelni a sivatagon víz nélkül.

Ez a parazita már több mint 1,7 millió éve élősködik rajtunk, s szívja fejbőrünk vérét, akár egy vámpír. Leginkább óvodában, iskolában találkozhatunk tetves gyerekekkel és persze szülőkkel is, hiszen a tetű nem válogat. Ha bekerül egy családba, szépen végigmegy mindenkin, felnőtt, gyerek egyaránt elkaphatja. A tetű - a rühvel ellentétben - kifejezetten a szép hajzatba eszi be magát, és tízből egy gyerek biztosan összeszedi valamikor az intézményi pályafutása során. Ha büszke nem is lesz az ember a sok ezer apró rovarra és a lárváira, legalább fogadjuk el azt a tényt, hogy a legjobb családoknál is előfordult már ez a kis baleset.

Ha elkapnád, akkor titkolózás helyett hívjuk a védőnőt, az osztályfőnököt és az osztálytársak anyukáit. Mert biztosak lehetünk abban, hogy nem vagyunk egyedül - és minél hamarabb felveszi ellene a közösség a harcot, annál hamarabb ki lehet irtani.

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on