1.573.680 fotó  |  15.042 galéria  |  8.227 cikk

Magazin

Riport

2007-09-18

A Sátán Bibliája Prágában kerül kiállításra

A világ egyik legnagyobb kéziratát, a Codex Gigast (Óriás Könyv), más néven a Sátán Bibliáját állítják ki Prágában.

A Sátán Bibliáját a világ legnagyobb kódexei között tartják számon, 92x50 centiméteres lapjaival és 22 centiméteres vastagságával egyértelműen a legnagyobb könyvek közé tartozik. Az óriáskönyv eredetileg 320 lapból állt, azonban később nyolcat eltávolítottak belőle, s így ma csak 624 oldalas. A 75 kilogrammos óriás fóliáns elkészítéséhez 160 szamár bőrét használták fel.

A kézírásos Bibliát, amely tartalmazza többek közt az Ó- és az Újszövetséget, a 13. század elején egy cseh bencés rendi szerzetes készítette, és egészítve ki feljegyzéseivel. Az utolsó bejegyzés 1229-ben született. A Sátán Bibliája elnevezést a kódex a gonoszt ábrázoló illusztrációnak köszönheti.

A fóliáns 1594-ben került Prágába, II. Rudolf (1552-1612) német-római császár és cseh király gyűjteményébe. A harmincéves háború végén, 1648-ban hadizsákmányként Svédországba vitték. Egy évvel később, 1649-ben a stockholmi Svéd Királyi Könyvtár gyűjteményébe került, ahol mind a mai napig őrzik. A Codex Gigas január elejéig lesz látható a prágai Klementinumban.

A gigantikus méretű könyvhöz egy legenda is fűződik. Eszerint a kódexet egy fegyelmi rend ellen kihágó szerzetes írta, akit büntetésből élve falaztak volna be a kolostorba, azonban kegyelmet kért. A kemény büntetés elkerülésének az volt a feltétele, hogy a szerzetes egy éjszaka alatt ír egy olyan könyvet, amelyben az egész emberiség tudását foglalja össze. Azonban egy idő múlva szembesült a feladat teljesíthetetlen voltával, s amikor megjelent neki az éjféli órákban az ördög, eladta neki a lelkét, cserébe pedig az ördög bekerült a bibliába. Az ötven centiméteres illusztráció a kódex 290. oldalán található. A legenda szerint ettől kezdve már az ördög fejezte be a kódexet.

forras//origo

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on