1.549.486 fotó  |  14.830 galéria  |  8.208 cikk

Magazin

Riport

2017-06-15  |  Vági Márton

Szólásszabadság?

Talán már mindenki tudja, hogy ma reggelre eltűnt a Facebookról Tibi atya 1.3 millió követővel rendelkező oldala, látszólag ok és nyom nélkül. A mindig okos megmondó emberek előmásztak már a barlangjukból fröcsögni, mit fröcsögni, kárörvendeni, hiszen ha nekem szar és nincs semmim, akkor másnak se legyen már.

Az oldalt lehetett szeretni, lehetett utálni, viccesnek találni, szánalmasnak, tök mindegy, nem az a lényeg, hogy Kovács Péter Kazincbarcikáról mit gondolt az oldal tartalmáról. A lényeg az, hogy elvileg szólásszabadság van. Ergo, bizonyos törvények betartása mellett bárki azt oszt meg a saját oldalán, amit akar. És nagyon elkeserítő jelenség, hogy a Facebook – ki tudja miért – egész oldalakat töröl le. De még elkeserítőbb az a gúnyos, kárörvendő kommentáradat, amit például a 444.hu elviekben liberális olvasói produkálnak az üggyel kapcsolatban. A liberalizmus az én megítélésemben ott kezdődik, hogy elfogadom azt is, amivel egyáltalán nem értek egyet, ami egyáltalán nem tetszik, hiszen mindenki úgy gondolkodik a világról, ahogy ő szeretne. Az nem liberalizmus, hogy betiltjuk azt, amivel nem egyezik a véleményünk, ami nem mainstream. Az bizony a fasiszta és kommunista rendszerekre volt jellemző, és köszönöm, de ebből én nem kérek, elég szenvedést okoztak a világnak már így is.

Én baromira utálom Oravecz Nórát, Szabó Pétert, vagy az összes összeesküvésekben és kamuhírekben utazó oldalt (origo, 888 és társai) mégsem szeretném, hogy ezeket letörölje a Facebook. Ugyanis pompásan lehet szűrni a tartalmakat és egészen egyszerűen nem kattintok rá arra, ami nem érdekel. Hülyeségnek tartom, azokat, akik ezeket az oldalakat követik pedig szerencsétlen idiótáknak, mégsem kezdem el jó magyar házmester módjára jelentgetni őket, egyszerűen figyelmen kívül hagyom a sok szart.

Ahogy már mondtam, Tibi-atyát lehetett szeretni és nem szeretni. Viszont egy valamit nem lehet tőlük elvenni: a semmiből építettek fel –főként a humorra építve- egy giga-brandet. Olyat, amire más még nem volt képes ebben az országban. Reméljük, hogy hamarosan visszatérhetnek facebookra ők is, és minden más letiltott oldal. „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.”

Update: Időközben kiderült, hogy magukat törölték le, és az egész egy nagyon ügyes médiahekk volt, ennek ellenére mi természetesen fontosnak tartjuk minden más esetben is a szólásszabadságot. Az Atyáéknak pedig respect, ügyesen átverték a fél magyar internetet. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on