1.545.134 fotó  |  14.799 galéria  |  8.203 cikk

Magazin

Riport

2017-05-31  |  Vági Márton

Ne lebontsuk, hanem parkosítsuk be a panelok tetejét!

Az imént olvastam, hogy a kormány lebontaná(!) a tízemeletesek tetejét, pontosabban a legfelső emeletet, mert ott nyáron túl meleg van. Nyilván az tény, hogy a panelokban kibírhatatlan nyáron a hőség, de gyanítom, hogy a kilencediken is hasonlóan rossz a helyzet, mint a tízediken vagy nyolcadikon. Szóval ez a megoldás nem csak egy óriási baromság, de még legalább drága és nagyjából józan ésszel belátható, hogy megvalósíthatatlan. Ugyanakkor mi történne, ha minden panelház tetejét beparkosítanánk?

Nőne a városokban a zöldterületek száma, ami valljuk, be nem lenne hátrány. A megnövekedett zöld területnek hála javulna a levegő minősége. Mivel a lakosság jelentős része szenved valamilyen tüdőbetegségben, ez kiemelten fontos lenne. A befüvesített, bokrosított, kertesített tető remekül szigetelne. A panelházak lakóinak mindössze pár emeletet kellene felfelé sétálniuk, és kapnának egy olyan közösségi teret, amit maguknak alakíthatnak ki, ahová kiülhetnek beszélgetni, és nem a 45 négyzetméteres lakásnak nevezett lyukban kellene nézniük a Barátok Köztet 43 fokban.

Nyilván, mint minden másnak, ennek is van költsége és ezzel is lenne munka. Időnként locsolni kellene, valakinek nem ártana gondoznia a kertet, és az egész project elindítása pénzbe kerülne. Fogalmam sincs, hogy mennyibe, nem vagyok szakember, de egészen biztosan kevesebbe, mintha minden tízemeletes legfelső szintjét lebontanák, és az ott lakó családoknak építenének új otthont.

Mi kell hozzá? Tulajdonképpen csak egy tökös és zöld lakóközösség. Olyan emberek, akik akarnak tenni a saját és a környezetők jobb létéért. Olyanok, akiket érdekel a környezetvédelem. Akik nem sajnálnának minimális pénzt ezért az egészért. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on