1.546.273 fotó  |  14.807 galéria  |  8.203 cikk

Magazin

Riport

2016-12-17  |  Vági Márton

Mi a gond a tehetségkutatókkal?

Az előbb tudtam meg, hogy éppen zajlik az X-Faktor 145. évadjának a döntője. Biztos tehetséges énekesek vannak ott, ezt nem is kétlem. Mégis mi a gond a hatszázadik ilyen műsorral?

Ha félreteszem azt a nyilvánvaló tényt, hogy az egész egy színjáték, ahol remekül megírt szerepek és szövegek vannak, műdrámával, műizgalommal, műkönnyekkel akkor is bőven van gond ezekkel a műsorokkal. Például hiába volt az országban több évadnyi Megasztár, X-Faktor, Voice, Csillag Születik és a fene se tudja, hogy még milyen hasonló jellegű show-k, én - és szerintem nem vagyok egyedül ezzel - bajosan tudnék felsorolni tíz zenészt, akiket ezekben fedeztünk fel. És a legnagyobb probléma itt jön: ezekben a műsorokban jellemzően csak énekesek vannak, nem zenészek.

Mert az szép dolog, hogy Kovács Pistike Alsógilisztásról felutazik Budapestre, és szépen elénekli a Jégszívet, de a probléma az, hogy Kovács Pistike mellett az országban van még 43214 olyan ember, aki szintén szépen el tud énekelni egy számot. Ha csak a középiskolai énekórámra gondolok vissza, az osztályban volt 2-3 olyan tanuló, akinek egész jó hangot adott a teremtő. És? A jó hang önmagában baromira kevés. Pontosan ezért tűnnek el a nagy felfedezettek egy-két éven belül. Jut nekik pár falunap, egyszer szerepelhetnek a Fókuszban, aztán mehetnek vissza 8 órába dolgozni.

Mert nem az a kihívás, hogy valakinek jó hangja legyen, és egy más által megírt számot hellyel-közzel jól elénekeljen. Ahogy írtam, az nagyon sok embernek megy, jó páran voltak szerencsések akkor, mikor a hangot osztogatták. Mondjuk én nem, ez is igaz. Az igazi kihívás, alkotni. Írni egy dalt, egy slágert. Amit mások is meghallgatnak. Nem valakiért elénekelni, hanem alkotni. És ez az, ami a tehetségkutatókból kikerült énekeseknek nem igen megy. Van pár üde kivétel, de a többség pontosan a saját ötletek, a saját zenék hiánya miatt veszik el. Örökké nem lehet abból élni, hogy szépen éneklünk ABBA meg Demjén Rózsi számokat. Vagyis lehet, ha az ember fia például lakodalmi zenész lesz. Na de ahhoz nem igen kell X-Faktor.

Ha TV-s producer lennék, egészen biztosan olyan tehetségkutató műsort szerveznék, ahol énekesek, bandák csak saját produkciókat adhatnának elő. A plagizálás tilos lenne. Talán így tényleg fedeznének fel igazán tehetséges zenészeket, akiknek vannak egyedi ötleteik, akik kreatívok, és akik nem elégszenek meg annyival, hogy jó a hangjuk. És ha egy TV-s producernek megtetszene az ötletem: jó pénzért eladó. 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on