1.573.330 fotó  |  15.038 galéria  |  8.223 cikk

Magazin

Riport

2015-07-19  |  Vági Márton

Igénytelenség országa

Magyarország az igénytelenség országává vált. Igénytelenek vagyunk az életünkre, a környezetünkre, igénytelen a zenei és kulturális ízlésünk, és úgy látszik, hogy sokaknak nincs is igényük arra, hogy valamivel jobb legyen a helyzet.

2015-ben Magyarországon a zenei életben Kis Grofó, Jolly, Mr Busta, Majka vagy Palika sztárrá váltak. Olyan előadók, akik semmilyen zenei érzékkel, semmilyen kulturális érzékkel, semmilyen társadalmi üzenettel nem bírnak. Milyen ország az, ahol ezek az emberek több milliós youtube nézettséggel rendelkezhetnek, miközben náluk sokkal jobb, sokkal igényesebb előadók lent vannak a porban? Nem fordítva kéne ennek lennie? Kis Grofó állítólag „megírta” a nyár slágerét, már előre várom, hogy minden második szórakozóhelyen az ő igénytelen zenéjét kelljen majd hallgatni (ellenben Pixat nem értem, hogy miért alacsonyodott le hozzá, többre hivatott producer ő ennél) minőségi számok helyett.

De nem csak a zenei életről van szó. Miért emelünk magasba olyan embereket, akiket le kéne néznünk? Celebek, bűnözők, tehetségtelen nímandok lettek a fiatalok példaképei? Ez a Berki Krisztiánok, Kis Grofók, Kelemen Annácskák országa, mert azzá tettük. Ahelyett, hogy az első valóságshownál úgy vágtuk volna nyakon egy péklapáttal a celeb-jelölteket, hogy eszükbe se jutott volna többé a tévé közelébe se menniük, mi néztük őket, és kitermeltünk magunknak egy raklapnyi celebet. Akiket újabb, és újabb egyre ostobább, egyre sötétebb celebek követtek. Ha nagy ritkán egy kereskedelmi csatornára kapcsolom a tévémet, olyan primitív arcokkal találkozok, hogy pár percen belül elkezdenek sorvadni az agysejtjeim. Mégis a fél ország való világokat, éden hoteleket, éjjel-nappal budapesteket néz.

Ezek az emberek miattunk lehetnek valakik, ebben az országban. Ha senki nem nézné, ezeket az igénytelen műsorokat, ha senki sem hallgatná ezeket az igénytelen zenéket, egyszer és mindörökké eltűnnének a közéletből ezek az emberek. A celebek a mi igénytelenségünkből élnek (meg) évek óta. Ideje lenne igényessé válnunk, nem? 

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on