1.573.330 fotó  |  15.038 galéria  |  8.223 cikk

Magazin

Riport

2014-01-15

Egymást gyalázó tinik az interneten - Goodlike, Dósa Fanny, Jade Handkammer története

Érzékeny témát érintünk, tudjuk. Nem vagyunk pszichológusok, de felnőttek már igen. 40 éves fejjel, elképedve nézzük, ami a Facebook-on zajlik a mai fiatalok közt. Oldalainkon közel 100.000 ismerőssel naponta látjuk a magyar fiatalok beszélgetéseit. A cikk sok felnőttnek durva lesz, de a helyzet ilyen. Sem finomítani, sem eltúlozni nem akarjuk a dolgot.

Minden nap szörnyülködünk azon, ahogy a mai fiatalok, minden kontrol és felügyelet hiányában egymással beszélnek. Simán megy a kurvázás, ribancozás, a legalja trágár beszéd. Egyre népszerűek a YouTube videókon, kamerába beszélő, másokat tízezrek előtt egy életre eláztató, gyalázkodó kis senkik.

„Minél jobban lebaszol valakit, annál több a megtekintésed.” – írja viccesen az egyik fiatal „video-riporter”.

A legnagyobb baj azonban, ma már nem a káromkodás… annál sokkal nagyobb a gond. Az esztelen szidalmazás áldozatai ugyanis, kivétel nélkül tizenéves, magukról és az életről mit sem tudó gyermeklányok. Olyan kölykök, akik annyira fiatalok, hogy még nem is kell tudniuk az élet nagy dolgairól, még bőven van idejük felnőni. Ostoba hozzászólásaikon felnőtt fejjel csak legyintenénk, majd felnőnek…, csak hogy a többi tini közt ezeknek az ostoba elszólásoknak sokkal súlyosabb következményei lehetnek. A neten garázdálkodó fiatalok szinte keresik az ilyen elszólásokat, fotózzák, közzéteszik, kibeszélik a YouTube-on. A cikizés pedig pillanatok alatt terjed a Facebook-on, hisz másokon nevetni a legjobb dolog a világon.

Jade vagy Dósa Fanny… csak két tizenéves kislány, akik nevétől már hangos a hazai internet. Kölykök még, akik a felnőtteket utánozva fotózzák magukat a tükörben, és akik gyermeki őszinteséggel válaszolnak minden kérdésre.

Jade Handkammer humoros videóival, válaszaival, magamutogatásával (és hozzátennénk szépségével) lett lépésről lépésre népszerűbb a tini srácok körében. Ahogy követőinek száma napról napra növekedett, úgy jelent meg egyre több rosszakaró is.

Eleinte még próbált válaszolni a kritikákra is, kihangsúlyozzuk mindezt gyermeki elmével, ártatlanul, és próbált nem foglalkozni velük. Lassan azonban az egész falát rosszindulatú megjegyzések és obszcén kérdések borították el. Aztán a kis Jade szerepelt a tv-ben is. A gyalázás, beszólás felerősödött, gúnyos képeket vágtak ki a videóiból, megjelent a rengeteg "kurva vagy Jade",a "Persze, ha ott dolgozik anyád, így könnyű", és a "Mit tett le az asztalra, hogy példakép légy? Semmit." kijelentések.

Csak egy, a sok kéretlen válasz közül: "Vannak ilyenek, hogy Jaderek"? Na neee. oh my gosh. Nehogy már egy kis netes kurvának rajongói legyenek. Könyörgöm, emberek! Engem eddig nem igazán érdekelt, csak most valahogy rábukkantam (fogalmam sincs, hogy kerültem hozzá) és majdnem pofán basztam képernyőn keresztül is:') elolvastam a válaszait, és annyira, de annyira látszik hogy sötét, nagyképű kis ribanc, akinek az anyucija elrendezte hogy bekerüljön az aktívba. „ – írja a tinédzser hozzászóló az alig 14 éves kislányról. És ez nem egy egyszeri példa, és nem a legcsúnyább!

A kislány törölte pár oldalát, de ma is 30.000 követője van és minden hozzászólását ezrek lájkolják. Szidalmazó ma már nincs, sejthetően a rengeteg letiltás és érettebb viselkedés miatt.

A legfrissebb eset Dósa Fanny sztorija. Az eszetlen kisgyerek ész nélkül leírja, hogy ők bizony kő gazdagok, hogy mindent megkap amit csak kér és hogy neki nem is kicsi a melle, hiába mondják. Nagyon sokan látták már, és nem volt panasz rá, állítja. Természetesen ehhez a felnőtt lányoktól ellesett alig ruhás, push-up melltartós képeket mellékeli bizonyítéknak. 14 évesen.

Vajon ez a kislány, aki a felnőtteket majmolja, hibáztatható-e még gyermekként? Vajon megérdemli-e, hogy a legkülönbözőbb féle, felnőttek számára is sértő (kurva, picsa, ribanc, ostoba… stb.) jelzőkkel illessék? Megérdemli-e, hogy ilyen videókat közöljön róla, egy nála, azért már idősebb, Goodlike művésznéven nyomuló, kissé magamutogatónak tűnő fiatal?

Az alábbi videóját már több mint 140.000-en látták. A kommentelő fiatalok többsége egyet ért a készítő szándékával, aki alpári módon gyalázza a butaságokat kijelentő és szintán anyázó tinit:

„A jó büdös kurva anyádat Neked, Te elkényeztetett szájú ribanc, picsa geci… akitől tanulnak a valahány évesek, mert ezt kell csinálni nekik, mint Dósa Fanny” – Én tudom, hogy lány vagy, és lányokkal nem illik így beszélni, de nem tekintek rád lányként.

A tinik közt tetten érhető ész nélküli káromkodás, kurvázás és csúnya beszéd olyan elfogatott lett a Facebook-on, mintha ezt tanítanák nekik irodalom órán. A szülők többsége nem nézi, vagy nem akarja látni gyermeke FB oldalát? – tehetjük fel a kérdést. A legtöbb felnőtt véleményünk szerint, nem is tud kisfia, kislánya internetes életéről. A jelszó és a biztos nem jelölöm be anyámat, megvédi Őket.

A fiataloknak és a Goodlike-hoz hasonló önjelölt ripacsoknak fogalmuk sincs milyen lelki sérülést képes okozni egy – egy általuk készített, gyalázkodó videó. 2013 augusztusában újabb tinédzser lett öngyilkos az online zaklatások miatt. A 14 éves, angliai Lutterworth-ben élő Hannah Smith bőrbetegsége miatt regisztrált az Ask.fm-re, ahol segítő válaszok helyett, gyalázkodó hozzászólásokat kapott. A lány nem bírta tovább, és saját szobájában akasztotta fel magát. Ez pedig nem egyedi eset.

Az alábbi videó pedig egy halott lányé… a kanadai Amanda Todd 15 éves volt. A Youtube-ra töltött fel egy segélykérő videót, mielőtt öngyilkos lett. Ebben arról mesélt, hogyan gyötörték és alázták meg osztálytársai egy róla készült meztelen fotó miatt. Amanda csetelés közben küldte el magáról a képet egy ismeretlen fiúnak, aki később terjeszteni kezdte ismerősei körében. A lányt a neten zaklatták és lekurvázták. Emiatt öngyilkosságot kísérelt meg, iskolatársai viszont ebből is viccet csináltak. Utolsó videója már arról szólt, hogy nincs senkije, aki segíthetne.


Az elmúlt időszakban egyre több olyan külföldi tinédzserről lehet olvasni, akik társaik internetes zaklatása miatt menekültek öngyilkosságba. Az egymást gyalázó tinik már nemcsak a Facebookon, hanem a 2010 óta működő, Ask.fm nevű oldalon is gyűlölködnek, név nélkül.

2013 elején a Daily Mail-en jelent meg egy brit anya levele, aki 14 éves lánya laptopján futott bele a gyűlölködő tinédzserek közösségi oldalaiba. A nő akkor vette észre, hogy többen is lánya öltözködését kritizálják, és a tinilányt születésnapi partiján viselt ruhája miatt többen is lekurvázzák. A nőt sokkolta, hogy lányát ilyen támadások érték a neten, annak ellenére, hogy ő is tudta, milyen kihívó ruhában jelent meg tinilánya a 14. születésnapján. “A lányom szinte egyik napról a másikra változott át, és lett belőle egy hosszúlábú, szőke nő, mellekkel, és eszméletlen alakkal” – mondta az anya, aki mikor meglátta a lányát egy arany rövidnadrágban, és egy feszülős felsőben, állítása szerint nem volt szíve azt mondani a tininek, hogy öltözzön át. “Nem voltam elég bátor ahhoz, hogy megmondjam neki, mennyire veszélyes dolog így öltözködni, csupán 30 perccel a születésnapi bulija előtt, úgy, hogy ott voltak a barátai is. Azzal próbáltam nyugtatni magam, hogy csak kísérletezik a divattal. Inkább ittam egy pohár bort, mosolyt erőltettem az arcomra, és készítettem róla egy fotót.”

Az anya állítása szerint a legtöbb gyűlölködő megjegyzés a Facebookon és a Tumblren kívül az Ask.fm nevű oldalon érkezett, ami a brit tinédzser szerint normális, mert ott mindenki így viselkedik. “Azelőtt sosem hallottam erről az oldalról, de felvilágosultabb anyák már biztos látták az Ask.fm-et. Ez egy olyan oldal, ahol a tinik a Facebook oldalukon keresztül tudnak regisztrálni, de név nélkül is beszélhetnek egymással, kérdezz-felelek stílusban. Mivel nem kötelező megadniuk adatokat magukról, így arról és olyan stílusban írnak, ahogy csak akarnak.

Amit tudniuk kellene a Goodlike féléknek: a kifigurázott, meggyalázott gyerekeken át vezető út a népszerűségig, nagyon törékeny. Természetesen reméljük, hogy a fentiekhez hasonló eset soha nem fog megtörténni idehaza, de ha megtörténik, akkor a sok gúnyolódás és ész nélküli szókimondás, villámgyorsan képes haragba és ellenszenvbe átalakulni.

Elég csak a fiatalok által egykor imádott NoiseNightLife szervezőire gondolni, és a West Balkán tragédiára. A könnyen jött népszerűség egy pillanat alatt megfordulhat.

Sajnos itt még nincs vége… a legnagyobb gond véleményünk szerint, ami ellen tenni kellene az, hogy a tizenéves gyerekek a "híres", gyakran megalázott lányokat példaképnek tekintik. Nem olvassák a rengeteg negatív hozzászólást, csak egy dolgot vesz észre: A két lány, Fanny és Jade nevét mindenki ismeri, híresek és mindenki róluk beszél. Melyik tinédzser nem szeretne a középpontban lenni, ki ne szeretne ilyen népszerű lenni?

„Dósa Fanny hogy tett szert erre a nagy hírnévre? Egyáltalán mióta ilyen népszerű? Jár iskolába? Miket csinált, hogy mindenki ismeri? Vki elmagyarázná részletesebben? „

… és a válasz, amit kapott erre a kérdező gyermek egy másik gyermektől: „Kitette a mellet és a seggét, a Facebookon. Ennyi”

 

Kedves Tinédzserek!

Tudjuk, az öreg emberek mindig azzal jönnek nektek, hogy amikor mi voltunk fiatalok, akkor ez vagy az milyen más volt… mi nem szeretnénk ezzel untatni benneteket, de azt el kell mondanunk: a Facebook előtti időkben még valóban más volt fiatalnak lenni.

Megvalljuk őszintén, most nem lennénk a helyetekben!

13 - 16 éves korban még természetes, hogy eszetlenek, őrültek vagytok, hisz ilyen az éretlenség. Még nem nőtt be a feje lágya… mondjuk rátok. Ahogy annak idején mi, úgy Ti is minden butaságot és merészséget elkövettek. Mindent kifecsegtek, ami kijön a szátokon.

A hatalmas különbség azonban az, hogy ezeket a merész, kínos dolgokat, velünk ellentétben, Ti fel is töltitek a Facebookra.

Pedig nem kellene. Mielőtt bármit kitesztek az internetre, gondoljátok át a következményeit.

Azok pedig, akik egy tizenéves éretlent beszólásai, vagy a felnőttektől ellesett pózolós fotói miatt, csak káromkodni, és szidalmazni tudnak, vegyék tudomásul: Ők sem különbek és a legkevésbé sem felnőttek. Majd akkor lesztek azok, ha kezelni tudjátok ezt, és a szidalmazás helyett inkább rászóltok. ezt inkább töröld le, ne csináld!

 

Van segítség!
A 116-111-es telefonszámon éjjel-nappal lehet hívni a Kék Vonal lelkisegély-vonalat. A hívás ingyenes, és annak sem kell félnie, aki nem akarja, hogy a szülei megtudják, hogy telefonált. A hívó telefonszámláján nincs nyoma a hívásnak. Az NMHH Internet Hotline oldalán pedig az is tehet online, vagy telefonos bejelentést, aki internetes zaklatással találkozik.

Szólj hozzá

Partyzoo a Facebook-on